Concrete Sustainability Council

De Concrete Sustainability Council (CSC) is een initiatief van de cement- en de betonindustrie. CSC heeft een certificatie-systeem ontwikkeld voor het verantwoord inkopen van grondstoffen voor beton.

Een wereldwijd keurmerk voor beton

De Concrete Sustainability Council (CSC) is in februari 2014 gelanceerd, tijdens een Internationale conferentie in Medellín (Colombia), georganiseerd door de Amerikaanse beton Association (FIHP) en de nationale beton Association (NRMCA). CSC heeft het doel om een wereldwijde standaard voor het verantwoord inkopen van grondstoffen en het bijbehorende certificeringssysteem voor betonproducten te ontwikkelen. 

Betonhuis is RSO in Nederland

De behoefte aan een waarborg in de vorm van een keurmerk – als het gaat over de maatschappelijk verantwoorde toepassing van beton – geldt voor alle landen in de wereld. Vanaf 1 januari 2018 is in Nederland Betonhuis - betonmortel, ook wel CSC-NL, de verantwoordelijke instelling (RSO) voor het certificatiesysteem. 

CSC vervangt BetonBewust

In Nederland was VOBN, de Branchevereniging van Ondernemingen van Betonmortelfabrikanten in Nederland, vooruitstrevend met het keurmerk BetonBewust, dat in 2012 is gelanceerd voor de Nederlandse markt. De eisen die zijn gesteld om het BetonBewust keurmerk te mogen voeren, zijn grotendeels de basis geweest voor het mondiale keurmerk CSC. BetonBewust en CSC zijn in 2016 geharmoniseerd en sinds 1 februari 2017 is CSC de standaard voor de Nederlandse markt.