Beton Bewust voor 419 studentenwoningen

Aan de Jacques Veltmanstraat in Amsterdam verrijst een complex met 419 betaalbare studentenwoningen. De woningen hebben veel kleine extra's zoals privéterrasjes, een eigen afsluitbare poort, een verlichte fietsenstalling en een wasmachineruimte met WIFI. De bonus? De constructie is gemaakt van Beton Bewust, duurzaam, beton.

vorige

Bouwbedrijf VastbouwOost uit Rijssen bouwt de betoncasco's met tunnels. De twee gebouwen van respectievelijk zeven en vier verdiepingen komen in een U-vorm rond een binnenterrein te staan. De oplevering wordt eind 1e, begin 2e kwartaal 2016 verwacht. Het ontwerp is van Butzelaar CS Architecten uit Amsterdam. TRAJECT Adviseurs & Managers is verantwoordelijk voor het installatie-advies.

Beton Bewust beton van Betonmortel Nederland

Betonmortel Nederland uit Amsterdam levert het Beton Bewust beton. Frenklin den Haan volgt de weersverwachtingen nauwlettend. Elke dag wordt de verhouding tussen portlandcement, vliegas, ecogranulaten en overige grondstoffen in de betonmortel zorgvuldig aan de weersomstandigheden aangepast. Dat garandeert de ontkistbaarheid van het beton binnen 14 uur, zonder verwarming, zodat de aannemer elke ochtend om zeven uur kan ontkisten bij 16 N/mm2.

Tunnelgietbouw

Projectleider Henk Bregman van bouwbedrijf VastbouwOost uit Rijssen: "Bij dit project hebben we voor tunnelgietbouw gekozen vanwege de hoge bouwsnelheid en de lage kosten. Verwarmen met gas uit een tank vormde een risico in een woonwijk en dat heeft de gemeente liever niet. Daarom passen we koude gietbouw toe. Het werkt efficiënt." Om de 16 N/mm2 binnen 14 uur te bereiken wordt de bekisting geïsoleerd. De warmte van de hydratatie, de chemische verharding van de betonmortel, blijft dan binnen. Kopschotten en zeilen op de kist helpen hierbij.

Franklin den Haan - Commercieel manager Betonmortel Nederland

 

Het resultaat van de koude gietbouw met ecogranulaten en aangepaste betonmortel is een mooie en gladde wand.

 

Duurzaam beton

Betonmortel Nederland bewaakt voor de duur van de bouw, zo'n 22 weken tot september, de kwaliteit van het beton. De samenstelling heeft minimaal 20% ecogranulaat, maar kan vanwege de weersomstandigheden soms in bindmiddelverhouding verschillen. Daarnaast gebruiken zij 10% eco Filler. Dit zijn gerecyclede grondstoffen uit een thermische reiniging. De toevoeging van deze secundaire materialen hebben volgens Den Haan geen prijsconsequenties: "Wij zijn in het bezit van het keurmerk Beton Bewust. Een onderdeel hiervan is de kwaliteit van het beton. Het resultaat van de koude gietbouw met ecogranulaten en aangepaste mortel is mooi en glad. Dat wil en krijgt VastbouwOost, daar sturen wij op. De woningen krijgen op elke verdieping een heldere vrolijke kleurstelling en dat geeft het gebouw een jonge, studentikoze uitstraling. Wat de studenten niet meer zien is de betonconstructie. Maar als zij zouden weten dat dit met duurzaam beton is gemaakt, moet het hun wel een veilig en extra plezierig gevoel geven. Bij oplevering liggen langs het aangrenzende water straks diverse BBQ-voorzieningen. Misschien dat daar de studenten sterke verhalen over ons duurzame beton vertellen, wie weet."