Hoge kwaliteit dekvloer in duurzaam schoolgebouw

Uniek in de brede school in Amstelveen zijn de vezel versterkt en cement gebonden zwevende dekvloeren. Beton Bewust keurmerkhouder Van Nieuwpoort Betonmortel levert de gietmortel voor deze vloer. De kwaliteit van het materiaal en de gietvloer als de Arbo-technische oplossing zijn de voordelen.

vorige

Eenmaal gereed, biedt het gebouw van architect Ruud UtenHuyk onderdak aan de 2e Montessorischool, de vrije school Parcival, twee BSO's, een kinderdagopvang en een gymzaal. De school wordt een duurzaam gebouw en gaat voor de gebruikers een veilige omgeving creëren. Het spel van ruimte en licht in de klaslokalen en de kwaliteit van de bouwmaterialen vormen daarvoor de basis. Voor de dekvloer is gekozen voor een vezel versterkt, cementgebonden product.

Vezelversterkte zwevende dekvloer

De dekvloer is het meest intensief gebruikte onderdeel van een gebouw. De gebruikskwaliteit wordt niet alleen bepaald door de vloerbedekking, maar zeker ook door de kwaliteit van wat daaronder zit. Aannemer Blanksma heeft gekozen voor een kwalitatieve, duurzame en herbruikbare oplossing: de PLUS cementgebonden gietvloermortel van Van Nieuwpoort. Jan Rijfers, accountmanager bij het Goudse bedrijf, licht de keuze van de aannemer toe: "Onze vloer kan na 24 uur uitharding tegen vocht en water. Dit komt omdat wij als hoofdbestanddeel cement toepassen. Na het gieten van de vloer kan de aannemer vrijwel direct beginnen met de afbouw. Daar gaat hij ook veel cementgebonden materialen gebruiken. Onze vloermortel sluit hier goed bij aan."

De gietdekvloer is een Arbo-technische oplossing

Een gietdekvloer is de Arbo-technische oplossing voor de traditioneel gesmeerde dekvloer. Omdat de Arbo-regels ten aanzien van het smeren van vloeren per 1 januari 2015 zijn aangescherpt, wordt er steeds meer gegoten. “De vraag naar gietmortel neemt hierdoor toe”, constateert Jan Rijfers. “Door het hoge vloeigedrag kunnen medewerkers in een staande werkhouding honderden vierkante meters per dag realiseren en kan er meteen een hoge vlakheid worden bereikt.” Naast Arbo-technische redenen heeft de gietdekvloer nog een ander voordeel. De vloer wordt, vanwege de buigsterkte, dunner aangebracht dan een gesmeerde vloer. Voor de zwevende dekvloeren moet de minimale laagdikte worden bepaald op basis van NEN 2742. “De ontwerper moet een gesmeerde dekvloer dikker maken om te blijven voldoen aan de NEN 2742. Het alternatief is een anhydrietvloer of een cementgebonden vloer”, besluit Rijfers.

Jan Rijfers - Accountmanager Van Nieuwpoort Betonmortel

 

Door het hoge vloeigedrag kunnen medewerkers in een staande werkhouding honderden vierkante meters per dag realiseren en kan er meteen een hoge vlakheid worden bereikt."

 

Kunststofvezel

De gietmortel voor dit project is voorzien van een flexibele kunststof constructievezel. Deze wordt toegepast omdat het om een zwevende dekvloer gaat, in combinatie met vloerverwarming. De leidingen liggen in de dekvloer. “Daarom adviseren wij ook om wapening toe te passen. Samen met de vezels blijft de krimp maximaal onder controle. De vezels zijn ongeveer 7 cm lang en 0,5 cm breed en worden op de betoncentrale in de juiste verhouding aan de gietmortel toegevoegd. Om de kwaliteit op de bouwplaats te controleren, worden er ter plaatse proeven genomen. Met een kleine kegel wordt een monster genomen. Deze wordt op een kleine stalen plaat gestort en vervolgens wordt de vloeimaat bepaald. “Deze kwaliteitscontrole voert de chauffeur samen met vloerverwerker uit. De vloeimaat ligt tussen de 23 en 28 cm. Eenmaal goedgekeurd, verpompen wij het mengsel over een afstand van 20 meter het gebouw in. De snelheid bij dit project is 15 m3 per uur, maar wij kunnen ook tot 60 m3 per uur aanleveren. In dat geval zijn er wel meerdere ploegen nodig om de mortel te verwerken”, aldus Rijfers.

Verwerking

De dekvloer wordt afgewerkt (verdicht en vlak gemaakt) door een aluminium drijfrei licht op en neer te bewegen. De verwerkers controleren de vloerdikte met een laser. Dit gebeurt frequent tijdens het aanbrengen van de gietvloer en vaak om de paar meter. De mortel is verwerkbaar tot anderhalf uur na aankomst op de bouwplaats. De PLUS cementgebonden gietvloermortel voldoet aan NEN-EN 13813 en CUR-Aanbeveling 110, is voorzien van een CE-Markering en wordt geleverd onder KOMO certificaat. “De cementgebonden dekvloer is een prachtig product en een prima alternatief voor de traditioneel gesmeerde vloeren. Een dekvloer met een hoogwaardige afwerking, nog niet bij iedereen bekend, maar daar zal snel verandering in komen”, laat Rijfers tot slot weten.