Jan Smit

Jan Smit
“Het is een verantwoordelijkheid die uit mezelf komt, van huis uit ben ik begaan met de wereld, met het milieu, met duurzaamheid.”

Leveranciers van beton zetten steeds nadrukkelijker in op duurzaamheid. Zoals Rokramix in Enschede, dat is uitgerust met het keurmerk CSC, hét wettige en overtuigende bewijs van maatschappelijk verantwoord ondernemen. “Door
samenwerking met de aannemer kunnen we de CO2-uitstoot enorm beperken.”, zegt Jan Smit, directeur Rokramix.

 

Het milieuaspect staat letterlijk hoog in het vaandel bij Rokramix. De blikvanger van het bedrijf, de betonmortelcentrale die met zijn 28 meter fraai boven het havengebied van Enschede uittorent, is al bij de bouw in 2001 ingericht naar de maatstaven van duurzaamheid, zegt directeur Jan Smit. “We hoeven maar één keer energie naar boven te brengen, daarna gaat alles in een vrije val naar beneden. En het water dat naar beneden komt, vangen we op
en (her)gebruiken we voor de aanmaak van beton.”

 

Van huis uit begaan met de wereld

Smit is al ruim 25 jaar actief in de betonmortelbranche. Vanaf 2001 werkt hij bij Rokramix, dat ressorteert onder de Rouwmaat Groep. De eerste jaren was hij bedrijfsleider, vanaf 2010 is hij directeur. De passie voor zijn werk is groot, maar gaat hand in hand met de zorg voor het milieu. “Het is een verantwoordelijkheid die uit mezelf komt,” zegt hij. “Van huis uit ben ik begaan met de wereld, met het milieu, met duurzaamheid.”

 

Millieuwinst

Niet voor niets heeft hij zitting (gehad) in duurzaamheidsclubs en maakt hij deel uit van de Betonketen Twente. “In die hoedanigheid zitten we veel aan tafel met gemeenten in de regio. Het doel? Milieuwinst realiseren. Door iedereen bewust te maken van het feit dat puinafval dat vrijkomt regionaal hergebruikt moet worden voor andere bouwwerken. Daar heb je alle partijen uit die keten voor nodig: de sloper, de breker, de producent en de verwerker.”

 

Meer lezen?

Download het artikel Begaan met het milieu uit het Twentse Duurzame Bedrijven

 

Alle quotes